Rozwiąż równanie
\( \begin{bmatrix}1&&2x&&3\\1&&3x&&2\\x&&1+x^2&&5x \end{bmatrix} \) = 0
Macierze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Macierze
Jeśli to miał być wyznacznik, to zapis powinien wyglądać tak:
\( \det\begin{bmatrix}1&&2x&&3\\1&&3x&&2\\x&&1+x^2&&5x \end{bmatrix} = 0\,\,\) lub \(\,\, \begin{vmatrix}1&&2x&&3\\1&&3x&&2\\x&&1+x^2&&5x \end{vmatrix}=0 \)
... i wtedy rzeczywiście trzeba TYLKO rozwiązać otrzymane równanie czyli \(1+x^2=0\).
Sprawdź treść, bo to równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych.
\( \det\begin{bmatrix}1&&2x&&3\\1&&3x&&2\\x&&1+x^2&&5x \end{bmatrix} = 0\,\,\) lub \(\,\, \begin{vmatrix}1&&2x&&3\\1&&3x&&2\\x&&1+x^2&&5x \end{vmatrix}=0 \)
... i wtedy rzeczywiście trzeba TYLKO rozwiązać otrzymane równanie czyli \(1+x^2=0\).
Sprawdź treść, bo to równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych.