Znajdź asymptotykę

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Znajdź asymptotykę

Post autor: TomaszSy »

Dla ciągu:
\(a_n=5n^5+n^2ln (n)+a^n , a \ge 0,\)
znajdź asymptotykę tj. \(a_n=0\)
w zależności od wartości parametru a.

czy jeśli
\(a_n=teta (n^2)\)
\(b_n=teta (n^2)\)
to czy zawsze \(a_n \pm b_n=teta (n^2)\)
ODPOWIEDZ