znaleźć macierz przekształcenia liniowego we wskazanych bazach

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

znaleźć macierz przekształcenia liniowego we wskazanych bazach

Post autor: enta »

znaleźć macierz przekształcenia liniowego we wskazanych bazach
\(L(x,y,z)=(y-x,x+z,y-z), B={(1,1,0),(0,1,1),(1,3,3)}\)
\(L:R^4 \to R^3 L(x,y,z,t)=(x+y,x+z,x+t)\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: znaleźć macierz przekształcenia liniowego we wskazanych bazach

Post autor: grdv10 »

Temat zadania podajesz nieprecyzyjnie. Bazy masz w dziedzinie i w przeciwdziedzinie, a podajesz tylko jedną. Natomiast dla drugiego odwzorowania nie podajesz żadnej. W takiej postaci pomoc nie jest możliwa.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: znaleźć macierz przekształcenia liniowego we wskazanych bazach

Post autor: enta »

mam jeszcze w poleceniu, że obrazy wektorów bazowych to kolumny macierzy przekształcenia
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: znaleźć macierz przekształcenia liniowego we wskazanych bazach

Post autor: grdv10 »

To nie wynika z tematu zadania, ale z samego określenia macierzy przekształcenia. Zaś wektory powinnaś wyrazić współczynnikami kombinacji liniowej wektorów bazowych. Więc to co piszesz, niewiele mówi. Muszą być podane dwie bazy - jedna w dziedzinie, druga w przeciwdziedzinie.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: znaleźć macierz przekształcenia liniowego we wskazanych bazach

Post autor: enta »

No nic więcej nie mam, takie otrzymałam polecenie
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: znaleźć macierz przekształcenia liniowego we wskazanych bazach

Post autor: grdv10 »

No to nie da się zrobić. Odnośnie pierwszego przekształcenia nawet nie wiadomo czy baza B jest w dziedzinie, czy w przeciwdziedzinie. Spytaj na ćwiczeniach o dokładne polecenie, albo dokładniej przepisz notatki (być może przepisałaś od koleżanki sama nie będąc na zajęciach - ćwiczeniowcy raczej nie formułują zadań tak niechlujnie). Wtedy wrócimy do sprawy.
ODPOWIEDZ