Oblicz iloczyn skalarny

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Oblicz iloczyn skalarny

Post autor: TomaszSy »

Niech \(v=(3,5,0,-7)\), \(u=(2,-6,6,1)\), \(w=(2,0,6,-3 )\)będą wektorami w\( R^4\). Oblicz iloczyn skalarny \((3v-2w|u+2v)\).
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Oblicz iloczyn skalarny

Post autor: grdv10 »

Rachujemy na tym normalnie jak na wyrażeniach algebraicznych. Użyję tradycyjnej notacji: \(u\circ v=\langle u\vert v\rangle.\) Tak więc\[(3v-2w)\circ(u+2v)=3(v\circ u)+3(v\circ v)-2(w\circ u)-4(w\circ v).\] Oblicz te iloczyny. To chyba wiesz jak zrobić.
ODPOWIEDZ