Cześć, bardzo proszę o pomoc z zadaniem, mianowicie:
Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, gdy
\(A=(0,4); B=(1,2); C=(3,-2),\)
Podstawiając do równania okręgu przechodzącego przez trzy niewspółliniowe punkty wychodzi mi \(-60x-30y+120=0\) i nie wiem niestety, jak dalej rozwiązać to zadanie (czyli jak wyznaczyć a, b i r do równania normalnego okręgu, czyli \((x-a)^2+(y-b)^2=0\) ).
Z góry dziękuję za pomoc.
Równanie okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Równanie okręgu
1) Napisz równania symetralnych dwóch boków
2) Przetnij je (masz środek \((a,b)\))
3) znajdź odległość środka od dowolnego wierzchołka (masz promień \(r\)).
4) wstaw do równania \((x-a)^2+(y-b)^2=r^2\)
2) Przetnij je (masz środek \((a,b)\))
3) znajdź odległość środka od dowolnego wierzchołka (masz promień \(r\)).
4) wstaw do równania \((x-a)^2+(y-b)^2=r^2\)
Re: Równanie okręgu
A jest możliwość, żeby zrobić to inaczej, korzystając z równania okręgu przechodzącego przez trzy punkty, czyli licząc wyznacznik macierzy 4x4 i przyrównać go do zera? I wtedy korzystać z postaci rozwiniętej równania okręgu (czyli \(x^2+y^2-2ax-2by+a^2+b^2-r^2=0\)). Z liczenia tej macierzy wyszło mi właśnie \(−60x−30y+120\). I dalej nie wiem, jak wyznaczyć \(a\) i \(b\).
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Równanie okręgu
Te trzy punkty \(A(0,4),\ B(1,2),\ C(3,-2)\) są współliniowe i leżą na prostej o równaniu \(y=-2x+4.\) Nie istnieje okrąg przechodzący przez trzy punkty współliniowe.
Po poprawieniu danych zadania najlepsze rozwiązanie proponuje użytkowniczka radagast. (radagast, dlaczego tego nie sprawdziłaś współliniowości?)
Po poprawieniu danych zadania najlepsze rozwiązanie proponuje użytkowniczka radagast. (radagast, dlaczego tego nie sprawdziłaś współliniowości?)
Ostatnio zmieniony 06 sty 2020, 14:11 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.