Podaj wartość całki

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Podaj wartość całki

Post autor: LuckyLuck »

\( \int_{ \gamma }^{} \frac{dz}{z^4-3z^3+6z^2-12z+8} \)

Witam wszystkich, mam problem tylko z tym jednym przykładem z zestawu, proszę o pomoc w rozwiązaniu
z góry dziękuje
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Podaj wartość całki

Post autor: grdv10 »

Najpierw musisz jasno określić krzywą, po której całkujesz. A tego rodzaju całki liczymy przez residua. Po rozkładzie na ułamki proste łatwo te residua znaleźć.
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Podaj wartość całki

Post autor: LuckyLuck »

no właśnie ja nie wiem jak wogóle się za to zabrać , pomożesz?
zapomniałem jeszcze dopisać , że \( \gamma\) jest dodatnio zorientowanym okręgiem o środku w 1 i promieniu \(\frac{3}{2} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Podaj wartość całki

Post autor: grdv10 »

Rozłóż funkcję podcałkową na ułamki proste.
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Podaj wartość całki

Post autor: LuckyLuck »

tak?
\( \frac{1}{((z-1)(z-2)^2(z+2)} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Podaj wartość całki

Post autor: grdv10 »

To dopiero początek. Dalej ułamki proste. Po rozkładzie widać, że mamy tu dwa bieguny pierwszego rzędu i jeden biegun drugiego rzędu. Policz residua w tych biegunach.
ODPOWIEDZ