Czy funkcja f dana wzorem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czy funkcja f dana wzorem
Czy funkcja \(f \)dana wzorem\( f(x,y) =(y^2-x^2, 2xy) \) jest C-różniczkowana w \((0,0)\)?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Czy funkcja f dana wzorem
Funkcję f można zapisać tak: \(f(x,y)=y^2-x^2+2xyi \So u(x,y)=y^2-x^2,\,\,\,\, v(x,y)=2xy\)
Sprawdzasz warunek konieczny (równania Cauchy'ego Riemanna) w punkcie (0,0) - jeśli jest spełniony (jest w tym punkcie i na prostej y=-x, ale nigdzie indziej) to trzeba uwzględnić jeszcze warunek wystarczający tzn, czy funkcje \(u(x,y)\) i \(v(x,y)\) są klasy \(C^1\) - są w całej dziedzinie. Zatem - jest różniczkowalna w (0,0)
Sprawdzasz warunek konieczny (równania Cauchy'ego Riemanna) w punkcie (0,0) - jeśli jest spełniony (jest w tym punkcie i na prostej y=-x, ale nigdzie indziej) to trzeba uwzględnić jeszcze warunek wystarczający tzn, czy funkcje \(u(x,y)\) i \(v(x,y)\) są klasy \(C^1\) - są w całej dziedzinie. Zatem - jest różniczkowalna w (0,0)