szereg Taylora
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szereg Taylora
Proszę o pomoc jak rozwiązujemy tego typu zadania:
Podaj pierwsze cztery wyrazy rozwinięcia funkcji
\( \frac{1-cos(z)}{sin(z)}\) w szereg Taylora w otoczeniu z=0
czy chodzi o to żeby zastosować wzór
\( \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{f^n(x)}{n!}*x^n=f(x)+ \frac{f'(x)}{1!}x+ \frac{f''(x)}{2!}x^2+.... \)?
Do ilu mam liczyć pochodne i co będzie moimi czterema wyrazami.
Podaj pierwsze cztery wyrazy rozwinięcia funkcji
\( \frac{1-cos(z)}{sin(z)}\) w szereg Taylora w otoczeniu z=0
czy chodzi o to żeby zastosować wzór
\( \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{f^n(x)}{n!}*x^n=f(x)+ \frac{f'(x)}{1!}x+ \frac{f''(x)}{2!}x^2+.... \)?
Do ilu mam liczyć pochodne i co będzie moimi czterema wyrazami.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: szereg Taylora
raz
dwa
trzy pierwsze napisałeś
mam nadzieję, że poradzisz sobie też z czwartym
dwa
trzy pierwsze napisałeś
mam nadzieję, że poradzisz sobie też z czwartym
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: szereg Taylora
Dlaczego zmienna nazywa się z. Może chodzi o liczby zespolone?
\(1-\cos x=2\sin^2\frac{x}{2},\,\,\, \Lim_{x\to 0 } \frac{2\sin^2 \frac{x}{2} }{\sin x}=0 \)
\(1-\cos x=2\sin^2\frac{x}{2},\,\,\, \Lim_{x\to 0 } \frac{2\sin^2 \frac{x}{2} }{\sin x}=0 \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: szereg Taylora
Pierwszy wyraz to 0.
Wygląda., że jest to funkcja nieparzysta, więc tylko nieparzyste potęgi powinny zostać.
Chyba tak to powinno wyglądać (zapis może być inny):
\[f(z) \approx \frac{z}{2} + \frac{z^3}{24} + \frac{z^5}{240} \]
Wskazówka: przy liczeniu pochodnych skorzystaj z faktu, że \( \frac{2\sin^2 \frac{z}{2} }{\sin z} = \frac{2\sin^2\frac{z}{2}}{2\sin\frac{z}{2} \cos\frac{z}{2}}= \tg\frac{z}{2} \)
Wygląda., że jest to funkcja nieparzysta, więc tylko nieparzyste potęgi powinny zostać.
Chyba tak to powinno wyglądać (zapis może być inny):
\[f(z) \approx \frac{z}{2} + \frac{z^3}{24} + \frac{z^5}{240} \]
Wskazówka: przy liczeniu pochodnych skorzystaj z faktu, że \( \frac{2\sin^2 \frac{z}{2} }{\sin z} = \frac{2\sin^2\frac{z}{2}}{2\sin\frac{z}{2} \cos\frac{z}{2}}= \tg\frac{z}{2} \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: szereg Taylora
Może masz rację, a może jeszcze jeden wyraz trzeba dołożyć, żeby były 4 sztuki widoczne - sprawdź gdzieś w notatkach, może jest przykład. Ja bym podał jeszcze jeden wyraz, żeby było widać 4 elementy.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: szereg Taylora
Najlepiej sprawdzić w podręczniku do analizy, bo notatek pewnie brak
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl