Jak to rozwiązać? I przedstawić graficznie.
x*sin(y) > 0
Funkcja wielu zmiennych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Funkcja wielu zmiennych
Trzeba to zamienić na dwa układy nierówności:
\[ \begin{cases}x>0\\\sin y>0 \end{cases} \vee \begin{cases}x<0\\ \sin y <0\end{cases} \]
i wziąć sumę otrzymanych obszarów.
\[ \begin{cases}x>0\\\sin y>0 \end{cases} \vee \begin{cases}x<0\\ \sin y <0\end{cases} \]
i wziąć sumę otrzymanych obszarów.