Znajdź ogólną postać macierzy przemiennych z macierzą

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Znajdź ogólną postać macierzy przemiennych z macierzą

Post autor: Kowal1998 »

Znajdź ogólną postać macierzy X \( \in M_3(R)\)przemiennych z macierzą \( \begin{bmatrix}0&&1 &&0\\0&&0&&1\\0&&0&&1 \end{bmatrix} \)

Zrobiłem tak, że X*A=A*X, gdzie X= \( \begin{bmatrix}a&&b &&c\\d&&e&&f\\g&&h&&i \end{bmatrix} \)

wymnożyłem i zrównałem

otrzymałem takie coś:

\( \begin{cases}d =0\\g=0\\e=a\\h=d=0\\h=g=0\\f=b+c\\i=e+f\\i=h+c \end{cases} \) z tego równania otrzymałem taką macierz

\( \begin{bmatrix}a&&-a &&c\\0&&a&&-a+c\\0&&0&&c \end{bmatrix} \) gdzie a,c\( \in \rr \)
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Znajdź ogólną postać macierzy przemiennych z macierzą

Post autor: Kowal1998 »

Ktoś pomoże? :wink:
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Znajdź ogólną postać macierzy przemiennych z macierzą

Post autor: panb »

Nie trzeba pomocy, wszystko jest OK, sprawdziłem.
ODPOWIEDZ