Rozwiąż równanie macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
renasix
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 gru 2019, 01:13
Podziękowania: 1 raz

Rozwiąż równanie macierzowe

Post autor: renasix »

Rozwiąż równanie macierzowe

\(\begin{bmatrix}1& 1 \\ -1&3 \end{bmatrix} *X^T = \begin{bmatrix}4&2 \\ 16&4 \end{bmatrix} *X^T + \begin{bmatrix}27& 9 \\ 3&9 \end{bmatrix}
\)

Pomocy:(
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie macierzowe

Post autor: kerajs »

\(\begin{bmatrix}1& 1 \\ -1&3 \end{bmatrix} X^T - \begin{bmatrix}4&2 \\ 16&4 \end{bmatrix} X^T = \begin{bmatrix}27& 9 \\ 3&9 \end{bmatrix} \)
\( \left( \begin{bmatrix}1& 1 \\ -1&3 \end{bmatrix} - \begin{bmatrix}4&2 \\ 16&4 \end{bmatrix} \right) X^T = \begin{bmatrix}27& 9 \\ 3&9 \end{bmatrix} \)
\(\begin{bmatrix}-3& -1 \\ -17&-1 \end{bmatrix} X^T = \begin{bmatrix}27& 9 \\ 3&9 \end{bmatrix} \)
\(X^T=\begin{bmatrix}-3& -1 \\ -17&-1 \end{bmatrix} ^{-1} \begin{bmatrix}27& 9 \\ 3&9 \end{bmatrix} \)
\(X= \left( \begin{bmatrix}-3& -1 \\ -17&-1 \end{bmatrix} ^{-1} \begin{bmatrix}27& 9 \\ 3&9 \end{bmatrix} \right)^T\)
\(X=...\)
renasix
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 gru 2019, 01:13
Podziękowania: 1 raz

Re: Rozwiąż równanie macierzowe

Post autor: renasix »

Bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ