Znaleźć wzór
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Znaleźć wzór
Na pewno taka była potęgowana macierz?
Wychodzi mi:
\(\begin{bmatrix}1 & 1 & 1 \\ 0 & 1 & 2 \\ 0 & 0 & 3 \end{bmatrix}^n=
\begin{bmatrix}1 & n & 3^n-n-1 \\ 0 & 1 & 3^n-1 \\ 0 & 0 & 3^n \end{bmatrix}\)
Wychodzi mi:
\(\begin{bmatrix}1 & 1 & 1 \\ 0 & 1 & 2 \\ 0 & 0 & 3 \end{bmatrix}^n=
\begin{bmatrix}1 & n & 3^n-n-1 \\ 0 & 1 & 3^n-1 \\ 0 & 0 & 3^n \end{bmatrix}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć: