Wyznacz macierz

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vickyb93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 gru 2019, 14:40
Płeć:

Wyznacz macierz

Post autor: vickyb93 »

Wyznacz macierz A spełniającą równanie
\( \begin{bmatrix} 1&2&0\\0&1&2 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} 1&0\\2&1\\1&2 \end{bmatrix}A = \begin{bmatrix} 5\\2\end{bmatrix}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznacz macierz

Post autor: panb »

vickyb93 pisze: 05 gru 2019, 15:58 Wyznacz macierz A spełniającą równanie
\( \begin{bmatrix} 1&2&0\\0&1&2 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} 1&0\\2&1\\1&2 \end{bmatrix}A = \begin{bmatrix} 5\\2\end{bmatrix}\)
\( \begin{bmatrix} 1&2&0\\0&1&2 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} 1&0\\2&1\\1&2 \end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 5& 2\\4&5\end{bmatrix}\\
A=\begin{bmatrix} 5& 2\\4&5\end{bmatrix}^{-1} \begin{bmatrix} 5\\2\end{bmatrix}\)

Odpowiedź: \(A= \frac{1}{17} \begin{bmatrix}21\\-10 \end{bmatrix} \)

ODPOWIEDZ