Oblicz granice

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Oblicz granice

Post autor: LuckyLuck »

Tylko ta mi została:
Oblicz granice
1) \(\Lim_{x\to+ \infty } \sqrt{x(x- \sqrt[3]{x^2-1} } \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice

Post autor: kerajs »

1) \(\Lim_{x\to+ \infty } \sqrt{x(x- \sqrt[3]{x^2-1} )} =\Lim_{x\to+ \infty } \sqrt{x(x- x\sqrt[3]{ \frac{1}{x} - \frac{1}{x^2} }) }=\\=\Lim_{x\to+ \infty } x\sqrt{1-\sqrt[3]{ \frac{1}{x} - \frac{1}{x^2} } } = \infty \sqrt{1- \sqrt{0-0} }= \infty \)
ODPOWIEDZ