co zle zrobilem? wynik to (7-i)/6
rownanie zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: rownanie zespolone
Pomyliłeś się w ... dodawaniu.
Zamiast:
\( \begin{cases} 3x-3y=5 \\ 3y+3x=3\end{cases} \)
powinno być:
\( \begin{cases} 3x-3y=4 \\ 3y+3x=3\end{cases} \)
PS
Inaczej :
\((2+i)(2z+i)=(1-i)(z-1+i4)\\
....\\
z= \frac{4+i3}{3+i3}\\
....\\
z= \frac{7-i}{6} \)
Zamiast:
\( \begin{cases} 3x-3y=5 \\ 3y+3x=3\end{cases} \)
powinno być:
\( \begin{cases} 3x-3y=4 \\ 3y+3x=3\end{cases} \)
PS
Inaczej :
\((2+i)(2z+i)=(1-i)(z-1+i4)\\
....\\
z= \frac{4+i3}{3+i3}\\
....\\
z= \frac{7-i}{6} \)