liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: liczby zespolone
A pokażesz choć jeden raz?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: liczby zespolone
niestety nie mam teraz jak, najpierw osobno mianownik i licznik ułamka po lewej stronie pomnożyłem przez x+yi i to samo zrobiłem po prawej stronie przez 9-2i. Wykonałem działania i tak przekształcone wyrażenia dalej przyrównałem do siebie mnożąc na skos. Dostaje dziwne wyniki z pierwiastkami itd. gdzie odpowiedz to zbiór R / {0} , y=-2x/9
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: liczby zespolone
Po lewej stronie pomnóż licznik i mianownik przez \((x+yi)\), a po prawej przez \((9-2i)\).
Powinno pomóc trochę.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: liczby zespolone
pkt.9 https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617
W międzyczasie post z wynikami usunięto
\(x = \pm 9\ \ y = \mp 2\)
Potwierdzam, właśnie takie dziwne wyniki wychodzą
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=36&t=88591
Ostatnio zmieniony 21 lis 2019, 16:49 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: liczby zespolone
Nie, no zaraz:
\( \frac{x+yi}{x-yi} = \frac{9-2i}{9+2i}\\
\frac{(x+yi)(x+yi)}{x^2+y^2} = \frac{(9-2i)(9-2i)}{81+4} \\
\frac{x^2-y^2+2xyi}{x^2+y^2} = \frac{81-4-36i}{85} \)
\( \frac{x+yi}{x-yi} = \frac{9-2i}{9+2i}\\
\frac{(x+yi)(x+yi)}{x^2+y^2} = \frac{(9-2i)(9-2i)}{81+4} \\
\frac{x^2-y^2+2xyi}{x^2+y^2} = \frac{81-4-36i}{85} \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: liczby zespolone
\( \frac{x+yi}{x-yi} = \frac{9-2i}{9+2i}\\
\frac{(x+yi)(x+yi)}{x^2+y^2} = \frac{(9-2i)(9-2i)}{81+4} \\
\frac{x^2-y^2+2xyi}{x^2+y^2} = \frac{81-4-36i}{85} \\
\frac{x^2-y^2}{x^2+y^2} + \frac{2xy}{x^2+y^2}i= \frac{77}{85}- \frac{36}{85}i\\
\begin{cases}x^2+y^2=85\\x^2-y^2=77\\ xy=-18 \end{cases} \)
\frac{(x+yi)(x+yi)}{x^2+y^2} = \frac{(9-2i)(9-2i)}{81+4} \\
\frac{x^2-y^2+2xyi}{x^2+y^2} = \frac{81-4-36i}{85} \\
\frac{x^2-y^2}{x^2+y^2} + \frac{2xy}{x^2+y^2}i= \frac{77}{85}- \frac{36}{85}i\\
\begin{cases}x^2+y^2=85\\x^2-y^2=77\\ xy=-18 \end{cases} \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: liczby zespolone
Istotnie iksy z igrekami zamieniłem miejscami stąd usunięcie postu.
Z tych propozycji wybieramy \( x=9, y=-2\) lub \(x=-9, y=2\)
Z tych propozycji wybieramy \( x=9, y=-2\) lub \(x=-9, y=2\)
Re: liczby zespolone
3 linijke pomnozylem na skos i doszedlem do miejsca gdzie x1=9y/2 lub x2=-9y/2 oraz dla x1 y1=0panb pisze: ↑21 lis 2019, 16:48 \( \frac{x+yi}{x-yi} = \frac{9-2i}{9+2i}\\
\frac{(x+yi)(x+yi)}{x^2+y^2} = \frac{(9-2i)(9-2i)}{81+4} \\
\frac{x^2-y^2+2xyi}{x^2+y^2} = \frac{81-4-36i}{85} \\
\frac{x^2-y^2}{x^2+y^2} + \frac{2xy}{x^2+y^2}i= \frac{77}{85}- \frac{36}{85}i\\
\begin{cases}x^2+y^2=85\\x^2-y^2=77\\ xy=-18 \end{cases} \)
nie mozna tak robic?
Re: liczby zespolone
u ciebie wychodzi y1=16 i y2=6561, odpowiedz to zbior R bez 0 i y=-2x/9panb pisze: ↑21 lis 2019, 16:48 \( \frac{x+yi}{x-yi} = \frac{9-2i}{9+2i}\\
\frac{(x+yi)(x+yi)}{x^2+y^2} = \frac{(9-2i)(9-2i)}{81+4} \\
\frac{x^2-y^2+2xyi}{x^2+y^2} = \frac{81-4-36i}{85} \\
\frac{x^2-y^2}{x^2+y^2} + \frac{2xy}{x^2+y^2}i= \frac{77}{85}- \frac{36}{85}i\\
\begin{cases}x^2+y^2=85\\x^2-y^2=77\\ xy=-18 \end{cases} \)
Jak to. Dodajesz stronami pierwsze i drugie równanie i masz \(2x^2=162 \So x^2=81\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: liczby zespolone
Nie, tak nie rób. Porównuje się współczynniki po lewej i prawej.
Tak naprawdę to masz takie równanie \( \frac{x^2-y^2}{x^2+y^2}= \frac{77}{85} \)
Tutaj działasz na krzyż i dostajesz \(x= \pm \frac{9}{2}y \).
Podstawiasz do \( \frac{xy}{x^2+y^2}= \frac{-18}{85} \) i otrzymujesz \( \frac{\pm \frac{9}{2} }{ \frac{85}{4} } =- \frac{18}{75} \).
Stąd wynika, że poprawna jest wersja z minusem, czyli \(x=- \frac{9}{2}y \iff y=- \frac{2}{9}x \) i teraz masz potwierdzenie, że w odpowiedzi było dobrze.
Amen
Tak naprawdę to masz takie równanie \( \frac{x^2-y^2}{x^2+y^2}= \frac{77}{85} \)
Tutaj działasz na krzyż i dostajesz \(x= \pm \frac{9}{2}y \).
Podstawiasz do \( \frac{xy}{x^2+y^2}= \frac{-18}{85} \) i otrzymujesz \( \frac{\pm \frac{9}{2} }{ \frac{85}{4} } =- \frac{18}{75} \).
Stąd wynika, że poprawna jest wersja z minusem, czyli \(x=- \frac{9}{2}y \iff y=- \frac{2}{9}x \) i teraz masz potwierdzenie, że w odpowiedzi było dobrze.
Amen