Cześć, bardzo proszę o sprawdzenie, czy wykonałam poprawnie zadanie:
Wyznaczyć \(X\) z równania, gdzie wielkie litery oznaczają macierze \(n × n\):
a) \(AX = B(X − C) + D\)
\(AX=BX-BC+D\)
\(AX-BX=-BC+D\)
\(X(A-B)=-BC+D / \cdot _P(A-B)^{-1}\)
\(X=(-BC+D)(A-B)^{-1}
\)
b) \((A − X)B = XC + D\)
\(AB - XB = XC + D\)
\(-XB - XC = D - AB\)
\(X(-B-C)=D-AB \) \(/ \cdot _P(-B-C)^{-1}\)
\(X = (D-AB)(-B-C)^{-1}\)
Dziękuję z góry.
Wyznaczenie macierzy X z równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczenie macierzy X z równania
Niestety nie.
\(AX-BX=-BC+D\)
\((A-B)X=-BC+D / \cdot _L(A-B)^{-1}\)
\(X=(A-B)^{-1}(-BC+D )\)
Warto także dopisać iż rozwiązanie zakłada nieosobliwość macierzy A-B
Powinno być:
\(AX-BX=-BC+D\)
\((A-B)X=-BC+D / \cdot _L(A-B)^{-1}\)
\(X=(A-B)^{-1}(-BC+D )\)
Warto także dopisać iż rozwiązanie zakłada nieosobliwość macierzy A-B
Re: Wyznaczenie macierzy X z równania
Faktycznie, przeoczyłam i wyszedł głupi błąd. Bardzo dziękuję za sprawdzenie i pomoc