Wiedząc, że A,B,C są nieosobliwe wyznacz X z równania
\(X^T \circ (X \circ X^T)^{-1}+X \circ (X^T \circ X)^{-1}- (X^T \circ X)^{-1} \circ X^T=A\)
macierz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: macierz
\(X^T \circ (X^T)^{-1} \circ X^{-1}+X \circ X^{-1}\circ (X^T )^{-1}- X^{-1} \circ (X^T )^{-1} \circ X^T=A\\
I\circ X^{-1}+I\circ (X^T )^{-1}- X^{-1} \circ I=A\\
X^{-1}+ (X^T )^{-1}- X^{-1} =A\\
(X^T )^{-1} =A\\
X^T=A^{-1}\\
X=(A^{-1})^T
\)
I\circ X^{-1}+I\circ (X^T )^{-1}- X^{-1} \circ I=A\\
X^{-1}+ (X^T )^{-1}- X^{-1} =A\\
(X^T )^{-1} =A\\
X^T=A^{-1}\\
X=(A^{-1})^T
\)