Narysuj zbiór liczb zespolonych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ajemdełan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 paź 2019, 20:32
Podziękowania: 3 razy

Narysuj zbiór liczb zespolonych

Post autor: ajemdełan »

Narysuj zbiór liczb zespolonych: \(x^2 - 2xy - y^2 \le 0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Narysuj zbiór liczb zespolonych

Post autor: kerajs »

Dziwna treść. Czyżby x i y były zespolone?

Powyższa nierówność:
\((x-y)^2-2y^2 \le 0\\
(x-y- \sqrt{2}y )(x-y+ \sqrt{2}y ) \le 0\\
x-y- \sqrt{2}y=0 \ \ \vee \ \ x-y+ \sqrt{2}y=0 \ \ \vee \ \ \begin{cases} x-y- \sqrt{2}y <0 \\ x-y+ \sqrt{2}y>0 \end{cases} \ \ \vee \ \ \begin{cases} x-y- \sqrt{2}y >0 \\ x-y+ \sqrt{2}y<0 \end{cases} \)

Zakładam że to już potrafisz narysować.
ODPOWIEDZ