Układ równań z NWD

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiktoriaziaja
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 14 gru 2018, 17:36
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Układ równań z NWD

Post autor: wiktoriaziaja »

Rozwiąż:
x/y=11/7
NWD(x,y)=45
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Układ równań z NWD

Post autor: kerajs »

\( \frac{x}{y}= \frac{k \cdot 11}{k \cdot 7} \wedge k=45 \\
x=495 \wedge y=315\)
ODPOWIEDZ