Cześć,
bardzo proszę o sprawdzenie i ewentualne wytłumaczenie, czy dobrze rozumiem zamianę liczb zespolonych z postaci trygonometrycznej na kartezjańską, trochę gubię się przy używaniu wzorów redukcyjnych tutaj.
1) \(z= \sqrt{2}(cos \frac{3 \pi }{4} + isin \frac{3 \pi}{4})\)
\(cos \frac{3 \pi }{4} = cos ( \pi - \frac{ \pi}{4})=-cos \frac{ \pi}{4}=- \frac{\sqrt2}{2}\)
\(sin \frac{3 \pi }{4} = sin ( \pi - \frac{ \pi}{4})= sin \frac{ \pi}{4}= \frac{\sqrt2}{2}\)
skorzystałam tutaj z wzorów redukcyjnych
\(cos(\pi - \alpha ) = -cos \alpha \)
\(sin( \pi - \alpha )=sin \alpha \)
i stąd dalej:
\(z=\sqrt{2}(-\frac{\sqrt{2}}{2} + i\frac{\sqrt{2}}{2})=-1+i\)
proszę o podpowiedź, czy \(-\frac{\sqrt{2}}{2}\) jest ujemne dlatego że we wzorze redukcyjnym jest \(-cos\)? Czy jeśli byłoby po prostu \(cos\) to wyszłoby dodatnie? Pytam, ponieważ mam problem z innym przykładem.
Mianowicie
\(z=3(cos \pi + isin \pi)\)
Używając wzoru redukcyjnego
\(cos \pi = cos (\pi-\pi)=-cos \pi = ?\)
z tego co odczytuje z tablic to \(cos \pi=-1\), więc w takim razie \( -cos \pi = 1 \) ??? A powinno wyjść \(-1\).
Dalej sinus wychodzi 0 z \(sin \pi = sin(\pi-\pi)=sin \pi = 0\) i wtedy liczba zespolona w postaci kartezjańskiej \(z=-3\)
Bardzo proszę o wyjaśnienie i czy w ogóle dobrze to rozumiem
Zamiana postaci trygonometrycznej na kartezjańską
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zamiana postaci trygonometrycznej na kartezjańską
tu robisz błąd rachunkowy. Powinno być :\(cos \pi = -cos (\pi-\pi)=-cos 0= -1\)
wzór redukcyjny mówi: \(cos (\pi-x) = -cos x\)
Re: Zamiana postaci trygonometrycznej na kartezjańską
Kurcze, nie rozumiem, czemu tam jest nagle \(-cos0\) bo \(cos 180\) to \(-1\) (chyba?)
jak mam np. wzór redukcyjny
\(cos(\pi - \alpha ) = -cos \alpha\)
to robię go tak:
\(cos \frac{3 \pi }{4} = cos ( \pi - \frac{ \pi}{4})=-cos \frac{ \pi}{4}=- \frac{\sqrt2}{2}\)
A w tym w poście wyżej zapisanym:
\(cos \pi = -cos (\pi-\pi)=-cos 0= -1\)
wygląda jakbym miała te \( \pi \) od siebie odjąć?
jak mam np. wzór redukcyjny
\(cos(\pi - \alpha ) = -cos \alpha\)
to robię go tak:
\(cos \frac{3 \pi }{4} = cos ( \pi - \frac{ \pi}{4})=-cos \frac{ \pi}{4}=- \frac{\sqrt2}{2}\)
A w tym w poście wyżej zapisanym:
\(cos \pi = -cos (\pi-\pi)=-cos 0= -1\)
wygląda jakbym miała te \( \pi \) od siebie odjąć?
Re: Zamiana postaci trygonometrycznej na kartezjańską
Nie umiem niestety edytować posta, a chciałam tylko jeszcze zapytać dodatkowo, czy teraz dobrze rozumiem i czy powinno to wyglądać tak dla tego przykładu:agix97 pisze: ↑29 paź 2019, 21:48 Kurcze, nie rozumiem, czemu tam jest nagle \(-cos0\) bo \(cos 180\) to \(-1\) (chyba?)
jak mam np. wzór redukcyjny
\(cos(\pi - \alpha ) = -cos \alpha\)
to robię go tak:
\(cos \frac{3 \pi }{4} = cos ( \pi - \frac{ \pi}{4})=-cos \frac{ \pi}{4}=- \frac{\sqrt2}{2}\)
A w tym w poście wyżej zapisanym:
\(cos \pi = -cos (\pi-\pi)=-cos 0= -1\)
wygląda jakbym miała te \( \pi \) od siebie odjąć?
\(z=3(cos \pi + isin \pi)\)
\(cos \pi=cos(\pi-0)=-cos0=-1\)
\(sin \pi = sin(\pi-0)=sin 0 = 0\)
i wtedy \(cos = -1, sin =0 \) i stąd \(z=-3\)