\( \frac{6+i}{5+5i} = \frac{x+iy}{4-i} \)
Wychodzą mi nie takie wyniki jak potrzeba.
Pomoże ktoś rozłożyć to?
Równanie zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Równanie zespolone
\( \frac{6+i}{5-5i}= \frac{(6+i)(5+5i)}{25+25}=0,7-0,5i \\
\frac{x+iy}{4-i}= \frac{(x+iy)(4+i)}{16+1}= \frac{4x-y}{17}+ \frac{x+4y}{17}i \)
Dasz radę dalej?
\frac{x+iy}{4-i}= \frac{(x+iy)(4+i)}{16+1}= \frac{4x-y}{17}+ \frac{x+4y}{17}i \)
Dasz radę dalej?
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć: