Liczby zespolone-

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Forven
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 sty 2018, 19:44
Płeć:

Liczby zespolone-

Post autor: Forven »

1. Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb z dla których liczba z-1/z+i jest
jest:
a) czysto rzeczywista; b) czysto urojona
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Liczby zespolone-

Post autor: kerajs »

\( \frac{x+iy-1}{x+iy+i}= \frac{x-1+iy}{x+i(y+1)} \cdot \frac{x-i(y+1)}{x-i(y+1)} = \frac{x(x-1)+y(y+1)+i \left[ xy-(x-1)(y+1) \right] }{x^2+(y+1)^2} \)

Czym się różni liczba czysto rzeczywista (urojona) od rzeczywistej (urojonej)?

a)
\(xy-(x-1)(y+1)=0 \ \ \So \ \ y=x-1\)

b)
\(x(x-1)+y(y+1)=0 \ \ \So \ \ (x- \frac{1}{2} )^2+(y+ \frac{1}{2} )^2=( \frac{ \sqrt{2} }{2} )^2\)
ODPOWIEDZ