Jak obliczyć \(34+29i=(4+i)z+|z|\) ?
Doszłam do postaci \(34+29i-4iy-ix=4x-y+ \sqrt{x^2+y^2}\)
Liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Liczby zespolone
Należy porównać liczby rzeczywiste i liczby urojone po obu stronach równana
\( \begin{cases}4x-y+\sqrt{x^2+y^2}=34 \\ x+4y=29\end{cases} \)
i rozwiązać ten układ, co pewnie potrafisz.
\( \begin{cases}4x-y+\sqrt{x^2+y^2}=34 \\ x+4y=29\end{cases} \)
i rozwiązać ten układ, co pewnie potrafisz.