Liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BartlomiejZ
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 paź 2019, 16:10

Liczby zespolone

Post autor: BartlomiejZ »

Interpretacja geometryczna nierownosci
sin( \pi |z+2i|)>0
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Liczby zespolone

Post autor: kerajs »

\(k2 \pi < \pi |z+i2|< \pi +k2 \pi \ \ \wedge \ \ k \in \nn \\
2k<|z+i2|<1+2k\)

Z punktu 0-i2 rysujesz koncentryczne okręgi o promieniach 1,2,3,4,5,6,7,8,9,....
Punkty spełniające nierówność leżą wewnątrz okręgu o promieniu 1 oraz w każdym co drugim pierścieniu.
ODPOWIEDZ