Wielomiany
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 paź 2019, 15:25
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Wielomiany
Witam, mam prośbę o rozwiązanie poniższych zadań. Starałam się je zrobić sama, natomiast nie mam pojęcia, czy robię to w odpowiedni sposób. Dzięki z góry!
1. Dla jakiej wartości b wielomian 2bt³-4t²+bt-2b jest podzielny przez t-2?
2. Wyznacz zera dla wielomianów:
a) f(x)=(2x+3)(x-2)(3x²+5x-2)
b) f(x)=(3-2x)(2x-3)(x²+1)
3. Liczba x=2 jest miejscem zerowym wielomianu x⁴+6x³-11x²-60x+100. Wyznacz krotność tego miejsca zerowego.
Będę wdzięczna, jeśli odpowiedź będzie taka "dla zielonych" - naprawdę chciałabym to zrozumieć
1. Dla jakiej wartości b wielomian 2bt³-4t²+bt-2b jest podzielny przez t-2?
2. Wyznacz zera dla wielomianów:
a) f(x)=(2x+3)(x-2)(3x²+5x-2)
b) f(x)=(3-2x)(2x-3)(x²+1)
3. Liczba x=2 jest miejscem zerowym wielomianu x⁴+6x³-11x²-60x+100. Wyznacz krotność tego miejsca zerowego.
Będę wdzięczna, jeśli odpowiedź będzie taka "dla zielonych" - naprawdę chciałabym to zrozumieć
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Wielomiany
-
- podstaw \(t=2 \) i przyrównaj to do zera (wskazówka: \(2^3=8,\,\,\, 2^2=4 )\),
- otrzymasz proste równanie równanie z niewiadomą b,x^2+5x-2=0
- rozwiąż to równanie,
- otrzymana liczba jest szukaną wartością b.
-
- Rozwiąż równania: \(2x+3=0,\,\,\, x-2=0 \text{ oraz } 3x^2+5x-2=0 \left( \text{wskazówka: }\Delta\right) \)
- otrzymane liczby są szukanymi zerami wielomianu \(f(x)\)
Odpowiedź: \(x=-1,5,\,\,\, x=2,\,\,\, x=-2,\,\,\,x= \frac{1}{3} \) - Rozwiąż równania: \(3-2x=0,\,\,\, 2x-3=0,\,\,\,x^2+1=0\)
- Otrzymane liczby są szukanymi zerami wielomianu \(g(x)\)
-
- To zadanie jest trochę bardziej zawiłe. Wymaga znajomości dzielenia wielomianów lub schematu Hornera (czy jak mu tam).
Reguła mówi, że:- liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(h(x)\), jeśli wielomian ten jest podzielny przez \((x-2)^2\)
- liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu \(h(x)\), jeśli wielomian ten jest podzielny przez \((x-2)^3\)
- liczba 2 jest czterokrotnym pierwiastkiem wielomianu \(h(x)\), jeśli wielomian ten jest podzielny przez \((x-2)^4\)
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 paź 2019, 15:25
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Re: Wielomiany
Nie mogę dać rady z tym pierwszym, pozostałe mam raczej dobrze.
To pierwsze wychodzi mi tak:
0 = 2bt³ - 4b² + bt - 2b
Podstawiam t=2:
0 = 2b·8 - 4b² + 2b - 2b
0 = 16b - 4b²
Mało, że tutaj mam zupełnie coś innego, niż w odpowiedzi panb, to jeszcze nie wiem kompletnie, co zrobić dalej. Próbowałam na ślepo z delty, ale wyszło co innego (x=4).
Proszę o wskazówkę, co robię źle.
P. S. Jestem blondynką
Dzięki!
To pierwsze wychodzi mi tak:
0 = 2bt³ - 4b² + bt - 2b
Podstawiam t=2:
0 = 2b·8 - 4b² + 2b - 2b
0 = 16b - 4b²
Mało, że tutaj mam zupełnie coś innego, niż w odpowiedzi panb, to jeszcze nie wiem kompletnie, co zrobić dalej. Próbowałam na ślepo z delty, ale wyszło co innego (x=4).
Proszę o wskazówkę, co robię źle.
P. S. Jestem blondynką
Dzięki!
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 paź 2019, 15:25
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Wielomiany
Pojawia się u Ciebie \(4b^2\),a powinno być \(4t^2\) i t=2,no to masz 4*2*2
Po podstawieniu t=2 otrzymujesz \(16b-16+2b-2b=0\\16b-16=0\\16b=16\\b=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 paź 2019, 15:25
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Re: Wielomiany
Kurka... przepraszam, ale dalej nie kumam drugim wielomianem jest -4b² i nie rozumiem jak po podstawieniu 2 za t ten wielomian zmienia się w -16? w nim nie ma t, więc nic się nie zmienia...? Dzięki i przepraszam za brak kumania z mojej strony...
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Wielomiany
Tam jest \(-4t^2\),a nie ma b.niemamloginu pisze: ↑05 paź 2019, 07:56 Kurka... przepraszam, ale dalej nie kumam drugim wielomianem jest -4b² i nie rozumiem jak po podstawieniu 2 za t ten wielomian zmienia się w -16? w nim nie ma t, więc nic się nie zmienia...? Dzięki i przepraszam za brak kumania z mojej strony...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 paź 2019, 15:25
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 paź 2019, 15:25
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Re: Wielomiany
Dlatego właśnie:
"To pierwsze wychodzi mi tak:
0 = 2bt³ - 4b² + bt - 2b
Podstawiam t=2:
0 = 2b·8 - 4b² + 2b - 2b
0 = 16b - 4b²"
"To pierwsze wychodzi mi tak:
0 = 2bt³ - 4b² + bt - 2b
Podstawiam t=2:
0 = 2b·8 - 4b² + 2b - 2b
0 = 16b - 4b²"
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Wielomiany
To rozwiąż równanie:niemamloginu pisze: ↑05 paź 2019, 21:37 Dlatego właśnie:
"To pierwsze wychodzi mi tak:
0 = 2bt³ - 4b² + bt - 2b
Podstawiam t=2:
0 = 2b·8 - 4b² + 2b - 2b
0 = 16b - 4b²"
\(-4b^2+16b=0\\4b(-b+4)=0\\b_1=0\\b_2=4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 paź 2019, 15:25
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć: