Napisz równanie parametryczne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Napisz równanie parametryczne

Post autor: LuckyLuck »

Napisz równanie parametryczne prostej będącej częścią wspólną dwóch płaszczyzn o równaniach:
3x-2y-6z-2=0
4x-3y-3z+2=0
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Napisz równanie parametryczne

Post autor: kerajs »

\( \vec{k}= \left[ 3,-2,-6\right] \times \left[ 4,-3,-3\right] = \left[ -12,-15,-1\right] \)
Gdy punkt zaczepienia ma ostatnia współrzędną równa 0, to pozostałe współrzędne:
\(\begin{cases} 3x-2y=2 \\ 4x-3y=-2 \end{cases} \So \begin{cases} x=10 \\ y=14 \end{cases}\)
Szukana prosta:
\(\begin{cases} x=10-12t \\ y=14-15t \\ z=-t \end{cases}\)
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Napisz równanie parametryczne

Post autor: LuckyLuck »

A dlaczego przyjmujemy że z=0?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Napisz równanie parametryczne

Post autor: kerajs »

Zero przyjąłem wyłącznie dla własnej wygody. Możesz dowolnej współrzędnej przypisać dowolną wartość, o ile powstały wtedy układ równań będzie miał rozwiązanie (będzie oznaczony).
ODPOWIEDZ