oblicz

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

oblicz

Post autor: enta »

oblicz:
\((-2-i)^3\)
proszę o pomoc w wyznaczeniu argumentu. Wyszło mi że \(cos \alpha = \frac{-2 \sqrt{5} }{5} \) a\( sin \alpha = \frac{- \sqrt{5} }{5}\). nie potrafię teraz wyznaczyć \(\alpha\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: radagast »

To może po prostu skorzystaj ze wzoru na sześcian sumy :)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: enta »

faktycznie nie pomyślałam, żeby w ten sposób zrobić, dzięki :D
ODPOWIEDZ