znaleźć punkt przebicia

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

znaleźć punkt przebicia

Post autor: LuckyLuck »

znaleźć punkt przebicia płaszczyzny 2x+y-4z+1=0 prostą \(\frac{x-1}{2}= \frac{y-1}{3}= \frac{z-1}{5}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Przedstaw równanie prostej w postaci parametrycznej: x= 2t+1, y= ..., z= ... . Wstaw to do równania płaszczyzny, oblicz t i wróć do x, y i z. Ot i wszystko!
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

a jak się zamienia na postać parametryczną?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Dowiedz sie z podręcznika albo z wygugluj.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\frac{x-1}{2}= \frac{y-1}{3} = \frac{z-1}{5} =t: \\

\quad \frac{x-1}{2}=t \So x=2t+1\\
\quad \text{itd. }\ldots\)


Już wiesz?
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

tak teraz jasne wielkie dzięki :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

na zdrowie! :)
ODPOWIEDZ