macierz

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

macierz

Post autor: alanowakk »

Dla jakich wartości k \in R układ równań:
\(\begin{cases}9x_1-3x_2+x_3=0\\ 5x_1+kx_2-6x_3=0\\x_1-4x_2+3x_3=0 \end{cases}\)
ma nieskończenie wiele rozwiązań.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Dla takich k przy których wyznacznik z macierzy głównej się zeruje (bo wtedy rząd macierzy będzie mniejszy od ilości niewiadomych)
\(27k+18-20-k+45-216=0\\
k=\frac{173}{26}\)
ODPOWIEDZ