macierz z parametrem

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

macierz z parametrem

Post autor: zasadowy »

Zbadaj warunki rozwiązalności układu równań w zależności od parametru a.
mamy układ równań:
\(ax+y=2\)
\(3x-y=1\)
\(x+4y=a\)
Jak to obliczyć? Jak robić tego typu zadania?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Rozwiązujesz:
\(\begin{vmatrix} a&1&2\\ 3&-1&1 \\ 1& 4&a\end{vmatrix} =0\)
sprawdzasz jakie dostajesz układy dla tych wartości \(a\) które spełniają powyższe równanie. Dla pozostałych wartości \(a\) układ jest sprzeczny.
ODPOWIEDZ