oblicz

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

oblicz

Post autor: LudwikM »

oblicz \((-1+ \sqrt{3} )^6\)
policzyłem moduł wyszedł mi 2 ale zawsze mam problem jak wyznaczyć argument
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: oblicz

Post autor: Młodociany całkowicz »

Masz na myśli \((-1 + \sqrt{3}i)^6\)?
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Post autor: LudwikM »

tak zgubiłem i
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: oblicz

Post autor: Młodociany całkowicz »

No to masz \(z = (-1 + \sqrt{3}i) = 2(-\frac{1}{2} + \frac{\sqrt{3}}{2}i) = 2(cos\frac{2\pi}{3} + isin\frac{2\pi}{3})\\z^6 = 32(cos4\pi + isin4\pi) = 32\)
ODPOWIEDZ