obliczyć
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Policz 2x pierwiastek z l.zespolonej o podaj swój rezultat
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: obliczyć
Niech \(a^n = |z|(cos\alpha + i sin\alpha)\)
Wówczas wszystkie możliwe a spełniające powyższe równanie można wyrazić następująco:
\(a_i = \sqrt[n]{|z|}(cos(\frac{\alpha + 2i\pi}{n})+isin(\frac{\alpha + 2i\pi}{n})),0 \le i \le n-1, i\in \zz\)
Wówczas wszystkie możliwe a spełniające powyższe równanie można wyrazić następująco:
\(a_i = \sqrt[n]{|z|}(cos(\frac{\alpha + 2i\pi}{n})+isin(\frac{\alpha + 2i\pi}{n})),0 \le i \le n-1, i\in \zz\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(a^2 = |z|(\cos\alpha + i \sin\alpha)= -1+ \sqrt{3} i=2(\cos \alpha +i\sin \alpha ) \So \begin{cases}\cos \alpha =- \frac{1}{2}\\\sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2} \end{cases}\)
\(a^2=2(\cos \frac{5}{6} \pi +i\sin \frac{5}{6} \pi )=2(\cos \frac{17}{6} \pi +i\sin \frac{17}{6} \pi )\)
\(a_1= \sqrt{2} (\cos \frac{5}{12} \pi +i\sin \frac{5}{12} \pi )\)
\(a_2=\sqrt{2} (\cos \frac{17}{12} \pi +i\sin \frac{17}{12} \pi )\)
A wygląda to tak:
\(a^2=2(\cos \frac{5}{6} \pi +i\sin \frac{5}{6} \pi )=2(\cos \frac{17}{6} \pi +i\sin \frac{17}{6} \pi )\)
\(a_1= \sqrt{2} (\cos \frac{5}{12} \pi +i\sin \frac{5}{12} \pi )\)
\(a_2=\sqrt{2} (\cos \frac{17}{12} \pi +i\sin \frac{17}{12} \pi )\)
A wygląda to tak: