1) Dane są punkty A=(4,7),B=(-5,-4),C=(1,2). Oblicz długość wektora \(\overrightarrow{u}\) \(=\) \(\overrightarrow{3AC}\) \(-\) \(\overrightarrow{CB}\) i zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
[ ][ ][ ] \(\Leftarrow\) trzy początkowe cyfry.
2) Oblicz \(\lim_{n\to\infty} (\frac{2n+3}{3n-1}-\frac{3n^2+5n+2}{8n^2-3})\). Podaj przybliżenie otrzymanego wyniku z dokładnością do trzech miejsc po przecinku i zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego przybliżenia.
[ ][ ][ ] \(\Leftarrow\) trzy początkowe cyfry.
Proszę o pilną pomoc.
Oblicz długość wektora.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
\(\vec{AC}=[-3;-5]\\ \vec{CB}=[-6;-6]\\ \vec{3 AC}=[-9;-15]\\3 \vec{AC}- \vec{CB}=[-9;-15]-[-6;-6]=[-3;-9]\\| \vec{u}= \sqrt{(-3)^2+(-9)^2}= \sqrt{90} \approx 9,4868...\\Kod:|4|8|6|\)
2)
Granica różnicy ciągów zbieżnych =różnicy ich granic.
\(\Lim_{n\to\infty }a_n= \frac{2}{3}- \frac{3}{8}= \frac{7}{24} \approx 0,291666...\\kod\;\;\;|2|9|1|\)
\(\vec{AC}=[-3;-5]\\ \vec{CB}=[-6;-6]\\ \vec{3 AC}=[-9;-15]\\3 \vec{AC}- \vec{CB}=[-9;-15]-[-6;-6]=[-3;-9]\\| \vec{u}= \sqrt{(-3)^2+(-9)^2}= \sqrt{90} \approx 9,4868...\\Kod:|4|8|6|\)
2)
Granica różnicy ciągów zbieżnych =różnicy ich granic.
\(\Lim_{n\to\infty }a_n= \frac{2}{3}- \frac{3}{8}= \frac{7}{24} \approx 0,291666...\\kod\;\;\;|2|9|1|\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.