Pierwiastek zespolony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\((x+iy)^3=-8i\\
x^3+3x^2yi-3x^2y^2-iy^3=-8i\\
\begin{cases}x^3-3x^2y^2=0\\3x^2y-y^3=-8\end{cases}\\
\begin{cases}x=\sqrt{3}\\y=-1\end{cases}\;\; \vee\;\;\begin{cases}x=-\sqrt{3}\\y=-1\end{cases}\;\;\vee\;\;\begin{cases}x=0\\y=2\end{cases} \\
\sqrt[3]{-8i}=\{\sqrt{3}-i,-\sqrt{3}-i, 2i\}\)
x^3+3x^2yi-3x^2y^2-iy^3=-8i\\
\begin{cases}x^3-3x^2y^2=0\\3x^2y-y^3=-8\end{cases}\\
\begin{cases}x=\sqrt{3}\\y=-1\end{cases}\;\; \vee\;\;\begin{cases}x=-\sqrt{3}\\y=-1\end{cases}\;\;\vee\;\;\begin{cases}x=0\\y=2\end{cases} \\
\sqrt[3]{-8i}=\{\sqrt{3}-i,-\sqrt{3}-i, 2i\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę