Sprawdź czy działanie jest łączne...

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Sprawdź czy działanie jest łączne...

Post autor: RazzoR »

Sprawdź czy działanie jest łączne i czy istnieje element neutralny działania

\(a \cdot b = a + b + 4\)

\(a,b \in \rr\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\((a\cdot b)\cdot c=(a+b+4)+c=a+b+4+c+4=a+b+c+8\\
a\cdot (b\cdot c)=a\cdot (b+c+4)=a+b+c+4+4=a+b+c+8=(a\cdot b)\cdot c\)

działanie jest łączne

\(e\cdot a = a\\
e+a+4=a\\
e=-4\)

elementem neutralnym jest -4
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ