wypisz w postaci algebraicznej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

wypisz w postaci algebraicznej

Post autor: enta »

wypisz w postaci algebraicznej i wykładniczej oraz zaznacz na płaszczyźnie zespolonej wszystkie rozwiązania równania
\(z^6=-64\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(z^6=2^6e^{i( \pi +2k \pi )}\\
z=2e^{i( \frac{ \pi }{6}+k\frac{ \pi }{3} )}\\
\\
z_0=2e^{i( \frac{ \pi }{6}+0\frac{ \pi }{3} )}=1+i \sqrt{3} \\
z_1=...\\
...\\
...\\
z_5=2e^{i( \frac{ \pi }{6}+5\frac{ \pi }{3} )}=1-i \sqrt{3}\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

nie rozumiem jak to robić ;(
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

A czego konkretnie tu nie rozumiesz?
ODPOWIEDZ