wyznaczyć bazę i wymiar przestrzeni
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
wyznaczyć bazę i wymiar przestrzeni
wyznaczyć bazę i wymiar przestrzeni rozwiązań układu równań stosując algorytm eliminacji Gaussa:\(\begin{cases} x-2y+s+3t=0\\ 2x+2z+s=0\\ x+z+4t=0\\ x-4y-z+s+10t=0\end{cases}\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
To żmudny zapis, więc napiszę co robić po kolei i jaki jest rezultat. Macierze sobie sama zapisz.
1. zamieniam wiersz 3 (w3) z pierwszym (w1) -zabieg kosmetyczny
2. \(\begin{cases}w2-2 \cdot w1\\w3-w1\\w4-w1 \end{cases}\)
3. \(w4-2 \cdot w3\)
4. w4+w2
5. zamieniam wiersz 2 z wierszem 3 -zabieg kosmetyczny
6. w2-w3
REZULTAT:
Rozwiązanie (x,y,z,s,t) układu można więc zapisać w postaci \(\left( x,y,- \frac{7}{11}x - \frac{8}{11}y, - \frac{8}{11}x + \frac{16}{11}y,- \frac{1}{11}x + \frac{2}{11}y \right)\)
Ten wektor można zapisać w postaci: \(-\frac{x}{11} \cdot \left(-11,0,7,8,1 \right) + \frac{y}{11} \cdot \left(0,11,-8,16,2 \right)\)
To oznacza, że przestrzeń rozwiązań ma wymiar 2, a bazą są wektory \(\left(-11,0,7,8,1 \right),\,\, \left(0,11,-8,16,2 \right)\)
P.S. Nie zapomnij kliknąć na podziękowanie - to qupa roboty!
1. zamieniam wiersz 3 (w3) z pierwszym (w1) -zabieg kosmetyczny
2. \(\begin{cases}w2-2 \cdot w1\\w3-w1\\w4-w1 \end{cases}\)
3. \(w4-2 \cdot w3\)
4. w4+w2
5. zamieniam wiersz 2 z wierszem 3 -zabieg kosmetyczny
6. w2-w3
REZULTAT:
- \(\begin{bmatrix} x&y&z&s&t\\1&0&1&0&4\\0&-2&-1&0&7\\0&0&0&-1&8\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}\)
Rozwiązanie (x,y,z,s,t) układu można więc zapisać w postaci \(\left( x,y,- \frac{7}{11}x - \frac{8}{11}y, - \frac{8}{11}x + \frac{16}{11}y,- \frac{1}{11}x + \frac{2}{11}y \right)\)
Ten wektor można zapisać w postaci: \(-\frac{x}{11} \cdot \left(-11,0,7,8,1 \right) + \frac{y}{11} \cdot \left(0,11,-8,16,2 \right)\)
To oznacza, że przestrzeń rozwiązań ma wymiar 2, a bazą są wektory \(\left(-11,0,7,8,1 \right),\,\, \left(0,11,-8,16,2 \right)\)
P.S. Nie zapomnij kliknąć na podziękowanie - to qupa roboty!
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć: