Wersor z wektora

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JakMakRak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 31 mar 2018, 11:29
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wersor z wektora

Post autor: JakMakRak »

Witam,
mam prośbę, mógłby mi ktoś pokazać jak policzyć wersory dla każdego z wektorów: A=(3,4), B=(6,8) ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

A, B to punkty czy wektory?
Masz unormować wektor, czy rozłożyć go na składowe i,j?
JakMakRak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 31 mar 2018, 11:29
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Wersor z wektora

Post autor: JakMakRak »

To są wektory, przepraszam, nie dałem strzałek. Polecenie jest takie jak powyżej: policzyć wersory z wektorów. Nie wiem jak się za to zabrać.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Należy każdy z tych wektorów podzielić przez jego długość:
\(A= \left[3,4 \right]\)
\(|A|= \sqrt{3^2+4^2}=5\)
\(\frac{A}{|A|} =\left[ \frac{3}{5} , \frac{4}{5}\right]\)
drugi analogicznie
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Aby wektor miał długość 1, to wystarczy go podzielić przez jego długość
\(\vec{A_n}= \frac{1}{ \sqrt{3^2+4^2} } \left[ 3,4\right]= \left[ \frac{3}{5}, \frac{4}{5} \right] \\
\vec{B_n}= \frac{1}{ \sqrt{6^2+8^2} } \left[ 6,8\right]= \left[ \frac{3}{5}, \frac{4}{5} \right]\)
JakMakRak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 31 mar 2018, 11:29
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: JakMakRak »

Bardzo dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ