znaleźć wszystkie pierwiastki zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

znaleźć wszystkie pierwiastki zespolone

Post autor: lolipop692 »

znaleźć wszystkie pierwiastki zespolone wielomianu \(W(z)=z^3+z^2-2\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: znaleźć wszystkie pierwiastki zespolone

Post autor: kerajs »

\(W(z)=z^3+z^2-2=(z-1)(z^2+2z+2)=(z-1)(z+1+i)(z+1-i)\)
ODPOWIEDZ