Zapisać liczbę z w postaci algebraicznej oraz wykładniczej :

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Zapisać liczbę z w postaci algebraicznej oraz wykładniczej :

Post autor: enta »

Zapisać liczbę z w postaci algebraicznej oraz wykładniczej :

\(Z= \frac{i^{15}}{(i+ \sqrt{3})^{21} }\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zapisać liczbę z w postaci algebraicznej oraz wykładnicz

Post autor: kerajs »

\(z= \frac{i^{15}}{(i+ \sqrt{3})^{21} }= \frac{(e^{ i\frac{ \pi }{2} })^{15}}{(2e^{ i\frac{ \pi }{6} })^{21}}=...\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

A skąd się wzięło e?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

enta pisze:A skąd się wzięło e?
a widziałaś kiedyś liczbę zespoloną w postaci wykładniczej? ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

nie wiem jak wykonać to zadanie
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

enta pisze:nie wiem jak wykonać to zadanie
Najprostszy sposób żeby się dowiedzieć, to otworzyć jakiś podręcznik i poczytać.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ