Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej następujący zbiór:

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej następujący zbiór:

Post autor: enta »

Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej następujący zbiór:

\(Z={z \in C: \frac{ | 1-i | }{ |(2+2i) |} \le |z+1-3i| \le Im(2 \sqrt{2} e^ {\frac{i \pi }{4}})}\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Niestety nie mogę sobie z tym poradzić, proszę o pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Bez żadnego liczenia widać, że jest to pierścień o promieniu wewnętrznym równym \(\frac{1}{2}\) , a zewnętrznym równym \(2\). Środek tych okręgów to \(-1+i3\) .
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

a jak będzie w tym przypadku \(Z={z \in C: Im\frac{ 2+i }{ (3+4i) } \le |z-1+2i| \le Im(4 \sqrt{2} e^ {\frac{i \pi }{4}})}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kerajs »

\(\frac{2+i}{3+i4}= \frac{2}{5}-i \frac{1}{5}\)
Szukanym obszarem jest okrąg o promieniu \(4\) i środku w \(1-i2\)
ODPOWIEDZ