W zależności od parametru p ∈ C(zespolone) znaleźć wszystkie rozwiązania (w liczbach zespolonych)
układu równań:
\(\begin{cases}x+py-z=3\\ px+y-z=9\\ x+y-pz=1 \end{cases}\)
Wyznaczyłem rozwiązania w zależności od p:
\(x=\frac{9p+5}{p^2+p-2}
, y=\frac{3p-7}{p^2+p-2}
,z=\frac{11-p}{p^2+p-2}\)
Lecz nie bardzo wiem jak to dalej ruszyć. Proszę o pomoc/wskazówki.
Rozwiązanie układu równań z parametrem w l .zespolonych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Rozwiązanie układu równań z parametrem w l .zespolonych
Wynik zweryfikowany z wolframem, dla p=1 i p=-2 wychodzi 0 w mianowniku, przy wyliczaniu x, y i z (z wyznaczników). Zastanawia mnie czy, fakt, że p jest ze zbioru l. zespolonych coś zmienia i trzeba to dodatkowo rozpatrzyć?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
W tym zadaniu założenie o dziedzinie parametru p nic nie zmienia.
Jednak, gdyby wyznacznikiem z macierzy głównej było wyrażenie posiadające pierwiastki zespolone to:
a) dla \(p \in \rr\) byłyby one ignorowane
b) dla \(p \in \cc\) należy sprawdzić rozwiązywalność układu dla tych pierwiastków.
np:
\(det(...)=p(p^2+1)\)
a) zał: \(p \in \rr\)
Układ jest oznaczony dla \(p \in \rr \bez \left\{ 0\right\}\)
Należy sprawdzić rozwiązywalność układu dla \(p=0\)
b) zał: \(p \in \cc\)
Układ jest oznaczony dla \(p \in \cc \bez \left\{ 0,-i, i \right\}\)
Należy sprawdzić rozwiązywalność układu:
1) dla \(p=0\)
2) dla \(p=i\)
3) dla \(p=-i\)
Jednak, gdyby wyznacznikiem z macierzy głównej było wyrażenie posiadające pierwiastki zespolone to:
a) dla \(p \in \rr\) byłyby one ignorowane
b) dla \(p \in \cc\) należy sprawdzić rozwiązywalność układu dla tych pierwiastków.
np:
\(det(...)=p(p^2+1)\)
a) zał: \(p \in \rr\)
Układ jest oznaczony dla \(p \in \rr \bez \left\{ 0\right\}\)
Należy sprawdzić rozwiązywalność układu dla \(p=0\)
b) zał: \(p \in \cc\)
Układ jest oznaczony dla \(p \in \cc \bez \left\{ 0,-i, i \right\}\)
Należy sprawdzić rozwiązywalność układu:
1) dla \(p=0\)
2) dla \(p=i\)
3) dla \(p=-i\)