pochodna kierunkowa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

pochodna kierunkowa

Post autor: enta »

Obliczyć pochodną kierunkową funkcji \(f(x,y)=xe^{xy}\)w kierunku wektora [1,1]. Obliczyć rotację pola wektorowego [xy,yz,xz]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

policz najpierw pochodne cząstkowe
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Pierwszego rzędu?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

enta pisze:Pierwszego rzędu?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Ok jak już policzę to co dalej?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Proszę o pomoc
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Mam policzone pochodne cząstkowe ale nie wiem jak to dalej mam zrobić
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Tylko ja nie mam tego punktu przez który przechodzi i co z rotacja?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: pochodna kierunkowa

Post autor: kerajs »

enta pisze:Obliczyć pochodną kierunkową funkcji \(f(x,y)=xe^{xy}\)w kierunku wektora [1,1].
\(f'_{\vec{v} }= \left[ f'_x,f'_y\right] \circ \left[ 1,1\right]_u= \left[ e^{xy}+xye^{xy},x^2e^{xy}\right] \circ \left[ \frac{1}{ \sqrt{2}},\frac{1}{ \sqrt{2}} \right] =\frac{e^{xy}}{ \sqrt{2}}(1+xy+x^2)\)
enta pisze: Obliczyć rotację pola wektorowego [xy,yz,xz]
\(rot \left( [xy,yz,xz] \right)= \left[ (xz)'_y-(yz)'_z,(xy)'_z-(xz)'_x,(yz)'_x-(xy)'_y\right] = \left[-y,-z,-x \right]\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: pochodna kierunkowa

Post autor: enta »

dziękuję :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

od razu trzeba było gotowca walnąć to i radość byłaby większa :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ