Operacje elementarne na macierzach

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paulinaa_z
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 04 gru 2018, 21:00
Podziękowania: 1 raz

Operacje elementarne na macierzach

Post autor: paulinaa_z »

A jest macierzą kwadratową stopnia czwartego.
Macierz B powstała z macierzy A przez dodanie do wiersza czwartego wiersza trzeciego pomnożonego przez -2, oraz zamianę kolumny I z III.

a) zapisz macierz B jako iloczyn macierzy A i macierzy elementarnych.
(Tu zapisałam jedynie
A -(T3: W3*(-2)+W4)-> X -(T2:(K1,K3)-> B
ale sądzę, że to nie jest prawidłowa odpowiedź, bo nie ma tu iloczynu)
b) zapisz transpozycję macierzy B jako iloczyn transpozycji macierzy A i odpowiednich macierzy elementarnych
(To samo)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

a) Niech będą dane macierze
\(E_1(1,3)= \begin{bmatrix}0&0&1&0\\0&1&0&0\\1&0&0&0\\0&0&0&1 \end{bmatrix}\quad\) oraz \(\quad E_3(4,3,-2)= \begin{bmatrix}1&0&0&0\\0&1&0&0\\0&0&1&0\\0&0&-2&1 \end{bmatrix}\)

\(E_1(1,3)\) realizuje zamianę wiersza 1 i 3 natomiast \(E_3(4,3,-2)\) - dodaje do wiersza czwartego trzeci pomnożony przez -2

Wtedy macierz \[B=E_3(4,3,-2) A E^T_1(1,3)\]
daje szukaną w tym podpunkcie macierz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

b) \(B^T\) to już sobie chyba samodzielnie dasz radę - korzystaj z własności transpozycji.
paulinaa_z
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 04 gru 2018, 21:00
Podziękowania: 1 raz

Re:

Post autor: paulinaa_z »

panb pisze:b) \(B^T\) to już sobie chyba samodzielnie dasz radę - korzystaj z własności transpozycji.
dziękuję za podpunkt a), rozumiem to i dałam już sobie radę także z analogicznymi przykładami.
co do b), rozumiem czym jest transpozycja, ale "na logikę", nie jestem chyba w stanie zapisać przestawienia wierszy na miejsce kolumn za pomocą macierzy elementarnych, jedyne co mi przychodzi do głowy to przekształcenie T2, ale ono może być wykonywane tylko na wierszach, lub tylko na kolumnach, mam rację?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie po prostu liczysz \(B^T= \left( E_3AE^T_1\right)^T\) korzystając z własności transpozycji.
Znajdziesz je (te własności) tutaj.
ODPOWIEDZ