Przemienność oraz łączność

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Przemienność oraz łączność

Post autor: RazzoR »

Sprawdź przemienność oraz łączność określonego wzorem
\(a*b = a + b + 2\) gdzie \(a,b \in R\) (Proszę zapisać aksjomaty)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(a*b=a+b+2\\
b*a=b+a+2=a+b+2\)

działanie jest przemienne

\((a*b)*c=(a+b+2)*c=a+b+2+c\\
a*(b*c)=a*(b+c+2)=a+b+c+2=a+b+2+c\)

działanie jest łączne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ