geometria analityczna

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

geometria analityczna

Post autor: franco11 »

Napisz równanie pprostej przechodzącej przez punkt A(1,1,1), prrzecinający prostą
\(\frac{x}{1}= \frac{y}{2} = \frac{z}{3}\) i prostą prostopdłą do prostej
\(\frac{x-1}{2}= \frac{y-2}{1} = \frac{z-3}{4}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Wybieram punkt pierwszej prostej B=(t,2t,3t).
Iloczyn skalarny wektora AB i kierunkowego drugiej prostej wynosi 0.
\(\left[t-1,2t-1,3t-1 \right] \circ \left[2,1,4 \right]=0\\
2(t-1)+(2t-1)+4(3t-1)=0\)

Wylicz t, a dostaniesz punkt B. Przez dane punkty A i B pewnie potrafisz przeprowadzić prostą.
ODPOWIEDZ