\(|\frac{z+2+i}{z-1+3i}| \le 1\)
edit:
czy po podstawieniu \(z = x + yi\) wynik to \(y \ge \frac{3}{2}x - \frac{5}{4}\)?
Nierówność z liczbami zespolonymi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
A mi wychodzi \(y \ge \frac{3}{2} x- \frac{5}{4}\)
kombinowałam tak:
\(\begin{vmatrix}\frac{z+2+i}{z-1+3i} \end{vmatrix} \le 1 \iff |z+2+i| \le |z-1+3i| \iff |z-(-2-i)| \le |z-(1-3i)|\)
czyli \(z\) musi leżeć bliżej liczby \(-2-i\) niż liczby \(1-3i\)
czyli \((x,y)\) musi leżeć nad symetralną odcinka \(A(-2,-1)\);\(B(1,-3)\)
Ta symetralna ma równanie \(y= \frac{3}{2}x- \frac{5}{4}\)
zatem szykany zbiór to \(y \ge \frac{3}{2}x- \frac{5}{4}\)
kombinowałam tak:
\(\begin{vmatrix}\frac{z+2+i}{z-1+3i} \end{vmatrix} \le 1 \iff |z+2+i| \le |z-1+3i| \iff |z-(-2-i)| \le |z-(1-3i)|\)
czyli \(z\) musi leżeć bliżej liczby \(-2-i\) niż liczby \(1-3i\)
czyli \((x,y)\) musi leżeć nad symetralną odcinka \(A(-2,-1)\);\(B(1,-3)\)
Ta symetralna ma równanie \(y= \frac{3}{2}x- \frac{5}{4}\)
zatem szykany zbiór to \(y \ge \frac{3}{2}x- \frac{5}{4}\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re:
Rzeczywiście. Było \(6x-4y-5\le 0 \iff y\ge \frac{3}{2}x- \frac{5}{4}\)panb pisze:Mi wychodzi \(y\ge - \frac{3}{2}x+ \frac{5}{4}\).
Sprawdź. Ale metoda jest OK.