liniowość

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

liniowość

Post autor: peresbmw »

zbadać liniowość podanych przekształceń przestrzeni wektorowych
\(L:R^2 \to R^4 ~~~~L(x,y)=(x+y,x\cdot y )\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Trzeba sprawdzić, czy \(L \left[a(x,y)+b(p,q) \right] =aL(x,y)+bL(p,q)\)
W czym problem?
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

ale tam jest xy i nie bardzo wiem jak to rozpisać
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

a(x,y)+b(p,q)=(ax+bp,ay+bq) - teraz dasz radę?
Przez to mnożenie, wyjdzie, że nie jest to przekształcenie liniowe.
ODPOWIEDZ