Rozwiąż równanie zespolone. (z*)(z^4)=32

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kalkam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2018, 20:21
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozwiąż równanie zespolone. (z*)(z^4)=32

Post autor: kalkam »

Cześć, mam problem, dostałem takie zadanie na kolokwium z algebry z geometrią, niestety nie potrafiłem go rozwiązać. Teraz siedzę i myślę nad poprawnym rozwiązaniem i niestety nie mogę niczego wykombinować. Proszę o pomoc.


z*(z^4)=32
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(|z|e^{i (-\alpha) }|z|^4e^{i (4\alpha) }=32e^{i (0+k2 \pi ) }\\
\begin{cases}|z|^5=32 \\ 3 \alpha = 0+k2 \pi \end{cases} \\
\begin{cases} |z|=2 \\ \alpha = \frac{k2 \pi }{3} \end{cases} \\
z=2 \vee z=2e^{i \frac{2 \pi }{3} } \vee z=2e^{i \frac{4 \pi }{3} }\)
kalkam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2018, 20:21
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: kalkam »

wielkie dzięki :D
ODPOWIEDZ